Odateszed magad vagy az élvezeteket keresed?

Bizonyára találkoztál már a közösségi médiában azokkal az  üzenetekkel, melyek arra buzdítanak, hogy ragadj meg minden pillanatot  arra, hogy jól érezd magad. Élj a mának! Élményeket gyűjts, ne tárgyakat! Az élmények állandó keresésére buzdító képek és írások mellett pedig ott a másik véglet: a sikeres emberek elmélyülnek a területükön. Válj kiemelkedővé valamiben!

Mindkét fajta üzenet rendkívül hasznos. Egy gond van csak velük: nem jutnak el azokhoz az emberekhez, akiknek igazán szükségük lenne rájuk.
Vajon miért lehet ez?

Mindannyian rendelkezünk egyfajta szemléletmóddal, világképpel és meggyőződési rendszerrel. Kialakult a fejünkben egy leegyszerűsített modell a világ működéséről. Mivel a világ rendkívül bonyolult, szükségünk van erre az egyszerűsítésre. Viszont minden rendszer – a mi modellünk is – önmaga fenntartására törekszik, ami nagyjából annyit jelent, hogy azokat az információkat tudjuk könnyedén befogadni, amik alátámasztják a világról alkotott képünket. Amik vele szembe mennek, azokat észre sem vesszük, vagy ellenállunk nekik.

Mi történik tehát akkor, ha valaki nehezen mélyül el dolgokban, és azonnali kielégülést keres, hacsak teheti? Bár elképzelhető, hogy ideiglenesen jól érzi magát, de tartósan boldog mégsem lesz. Nagy szüksége lenne arra, hogy fókuszáltan tudjon figyelni valamire vagy valakire, az ezt szorgalmazó üzenetek mégsem biztos, hogy elérnek hozzá. Ennek az az oka, hogy ahhoz, hogy ezeket befogadja, jelentős változásokat kéne eszközölnie a saját hozzáállásában és viselkedésében.

Mi a helyzet azzal, aki a végletekig elmélyül, de közben alig éli az életét? Őt pedig azok az ingerek fogják meg, amik azt üzenik: válj  kiválóvá, mélyülj el! Élete későbbi szakaszában pedig arról panaszkodhat, hogy kikoptak mellőle a barátai, és soha nem élvezte a kapcsolatai biztosította örömöket.

Mindkét világnézeti mód el van csúszva valamilyen irányba. Az egyik túl
sok szórakozásra sarkall, rettegve az elmélyüléssel járó kényelmetlenségektől és kihívásoktól, a másikat követők pedig nem biztos, hogy kellően megélik az őket körülvevő világ szépségeit és izgalmait. Mindkét féle embernek az hozhatja a megoldást, ha kicsit áttekint az ellenpólusra. Meglesi, a másik végletben élők mit és hogyan csinálnak és – bár ez nehéznek tűnhet - átveszi a szemléletmódjukból azt, ami számára hasznos lehet. Ezzel helyreáll a belső rend.

Keress bátran, ha fejleszteni szeretnéd magad ezeken a területeken!!

Te melyik végletbe tartozol? Milyen irányba lenne érdemes változnod?