Hogyan szeretheted meg az eddig utált feladataid?

Mindannyiunk életében számos olyan dolog, tevékenység és feladat van, amivel nem szívesen foglalkozunk. Előfordul, hogy egyenesen utáljuk őket. Akkor a legrosszabb a helyzet, ha ráadásul a nemkívánatos dolgot rendszeresen kell csinálnunk. Ide tartozhatnak a ház körüli teendők, tanulás, bizonyos munkafolyamatok elvégzése bent a cégnél stb. Megtehetjük azt, hogy továbbra is végigszenvedjük azt az időt, amit ezekkel kell töltenünk, vagy dönthetünk úgy, hogy mostantól élvezni kezdjük őket. Most azt mondhatod magadban: „élvezni? Hülyéskedsz? Ezt senki sem képes élvezni!”
Megértem a kételyeid. Ha viszont nyitott vagy néhány új gondolat kipróbálására, akkor olvass tovább. Ígérem, ha nem tetszik, semmi nem akadályoz meg abban, hogy visszatérj a szóban forgó tevékenység utálatára. 😉

Kezdjük az elején. Mi az, ami miatt utálhatunk valamit megcsinálni? Például azért, mert nem vagyunk benne túl ügyesek, és attól tartunk, hogy hibázunk. Esetleg azért, mert épphogy túl könnyű és időpazarlásnak érezzük. Gondolhatjuk azt, hogy ez rangon aluli munka, és nem nekünk kéne ezzel foglalkoznunk.

Mindhármat megtapasztaltam. Mikor elkezdtem a vállalkozásom építeni, azt éreztem, hogy fogalmam sincs, mit csinálok. A hibázástól való félelmemben utáltam minden olyan tevékenységet végezni, amihez nem értettem. Mégis csinálnom kellett őket. Másrészről az adminisztratív tevékenységek egy része egy idő után olyan egyszerűvé vált, hogy már csak kínok árán tudtam rávenni magam arra, hogy elkészítsem őket. Mégis csinálnom kellett őket. Harmadrészt az előadásaim előtti papírnyomtatgatást és előkészületek egy részét úgy éltem meg, hogy ezen én már túl vagyok. Ez már nem az én dolgom. Mivel azonban senki sem volt, aki megcsinálja helyettem, ezért arra kényszerültem, hogy ezekkel is foglalkozzak.

Sokat kínlódtam ezzel a három területtel. Gyanítom, neked is vannak feladataid, amikkel hadilábon állsz. Mit tudunk ezekkel kezdeni? Hadd segítsek neked pár kérdéssel, amik felemelték az én fejemet is, és végre arra irányították a tekintetem, amerre menni akarok, ahelyett, hogy azon rágódtam volna, hogy mennyire unalmas, felesleges és frusztráló a feladat, ami előttem áll.

Ha van egy szabad pillanatod – például most -, gondolkodj el azon, hogy azok a tevékenységek, amiket szívesen végzel, miért élvezetesek a számodra. Mit kapsz azáltal, hogy végzed őket? Kérdezd meg magadtól a következőket: miért jó nekem az, hogy azokkal a dolgokkal foglalkozhatok, amiket szeretek? Milyen érzést tapasztalok meg általuk?

 

A legtöbben a következőképpen fogalmazzák meg azt az érzést, amit megélnek azáltal, hogy a számukra élvezetes munkát végzik:

• Nyugalom
• Elégedettség
• Kíváncsiság
• Lelkesedés
• Hasznosság érzése
• Értékesség érzése
• Öröm
• Felszabadultság
• Szabadság
• Stb.

Lehet, hogy megtalálod a saját válaszod a listában, de ha nem, akkor sincs gond. Sőt! Minél pontosabban megérted azt, hogyan működsz, annál könnyebben fogod magad rávenni a nemkívánatos dolgok könnyed elvégzésére. Tedd fel magadnak a kérdést. Mit kapsz azáltal, hogy az élvezetes tevékenységeidet végzed? Írd fel egy papírra.

Az emberi agy nagyon következetesen működik. Ha megtalálja egy tevékenységben azt, amire vágyunk, akkor támogat bennünket abban, hogy örömmel végezzük ezt. Annyi a dolgunk, hogy megfejtsük, hogyan tudnánk átformálni az eddig utált tevékenységet úgy, hogy az támogasson bennünket abban, hogy elérjük, amit szeretnénk. Például azt válaszoltuk az önmagunknak feltett kérdésre, hogy a szabadság érzése az, amit kapunk a számunkra élvezetes tevékenységek végzése által. Innen már csak egy lépés meghatározni azt, hogyan módosíthatnánk az utált tevékenységet úgy, hogy azt érezzük,szabadabbak leszünk általa.

Kétféleképpen közelíthetjük meg a dolgot:

1. Változtatunk azon a módon, ahogy az utált tevékenységet végezzük: Bekapcsolhatunk valamilyen zenét. Esetleg párhuzamosan végezzük valami mással. Pl ha angolt szeretnél tanulni, megteheted, hogy vasalás vagy mosogatás közben csinálod. Esetleg másik helyiségbe költözöl. Átstrukturálod a napod, és más időben végzed a feladatod. Szétdarabolod, hogy könnyebben kezelhető legyen. Hogyan módosíthatnád az utált tevékenységedet úgy, hogy azt az érzést kapd tőle, amire igazán vágysz?

2. Változtatsz azon, ahogy hozzáállsz a tevékenységhez: minden értelmezés kérdése. A sorban állás például lehet kínszenvedés, ha arra gondolsz, mennyi időt pazarolsz el vele. Ha viszont átértelmezed az ottléted, és azt kommunikálod önmagad felé, hogy végre van egy szusszanásnyi időd arra, hogy átgondold a napod, akkor még a végén élvezni is fogod a dolgot. Amikor azon kapom magam, hogy idegeskedni bármilyen helyzetben, gyakran arra gondolok, hogy ez egy kiváló alkalom arra, hogy megfigyeljem magam és a körülöttem levő embereket. Sorban állás esetén vannak, akik velem idegeskednek, mások teljesen nyugodtak tudnak maradni. Ilyenkor sokat tanulhatunk a nyugodtabb társainktól a következő kérdéssel: vajon ő hogyan gondol az itt töltött idejére, amitől nyugodt tud maradni? Talán elfogadta, hogy ezt a sort úgyis végig kell állnia? Meglepő felfedezéseink lehetnek, ha megtanuljuk feltenni a megfelelő kérdéseket. Neked hogyan lenne érdemes átértelmezni az utált tevékenységet annak érdekében, hogy jobb érzést keltsen benned? Ha szeretnél, biztosan fel tudsz fedezni egy olyan nézőpontot, ahonnan nézve hasznos, sőt alán élvezetes is az eddig utált tevékenység végzése.

 

Mi történik akkor, ha az egyik vagy másik módszerrel élünk? Ha megváltoztatjuk azt, hogyan végezzük az eddig számunkra nem tetsző tevékenységet vagy megváltoztatjuk a hozzáállásunkat? Meglepő módon már nem lesz akkora teher a vállunkon. Minden elkezd könnyedén és természetesen történni. Erőlködés nélkül zajlanak a dolgok. Mi történik, ha mindkét módszert bevetjük? Azt fogjuk érezni, hogy az eddig utált tevékenység a céljaink felé repít, és nem is értjük majd, eddig miért kínlódtunk vele ennyit. Felszabadulunk a rossz érzések rabsága alól és végre mindenféle belső ellenállás nélkül, örömmel tudjuk végezni a feladatainkat. Kell ennél több?

Keress bizalommal!

Hasznos lenne számodra, ha öröm párosulna azokhoz a tevékenységeidhez, amiket eddig utáltál? Írj, és finomítsunk azon a módon, ahogy végzed őket és változtassunk a hozzáállásodon!