Légy jó magadhoz akkor is, amikor motivált vagy!

Sokunkat lenyűgöznek a hatalmas emberi teljesítmények. Hihetetlen látni  élsportolókat, hallgatni nagyhatású előadókat, üzletembereket, kiváló  segítőket, humoristákat, művészeket, ezermestereket, olyan párokat és  szülőket, akik látszólag könnyedén veszik a mindennapok akadályait.  Amikor szembe találkozom velük, mindig azon gondolkodom, vajon hogy  jutottak el idáig? És közben hogy nem égtek ki?

Hogyan indul el valaki a kiégés útján?

Találunk valamit, amit igazán a magunkénak érzünk és elkezdünk rajta  dolgozni. Belevetjük magunkat, és éjt nappallá téve csak ezzel  foglalkozunk. Megállíthatatlanok vagyunk! Lehet, ismered az érzést: “Na  ez az! Ezt nekem találták ki! Ebben látom magam, itt az én helyem!”  Valami bizseregni kezd belül, te pedig biztos vagy benne, hogy ezt  akarod csinálni hosszú-hosszú időn keresztül – akár életed végéig is.

Szeretnél segítséget a kiégés elkerülésében? Esetleg már azon a ponton  vagy, hogy váltanod kell, de fogalmad sincs, milyen irányba indulj?

Tanulsz, olvasol, utánajársz, gyakorolsz, tervezel. Minden percét  élvezed. Igyekszel folyamatosan fejlődni, és gyakran észre sem veszed,  milyen megterhelő ez a számodra.

Idővel szaporodik a feszültség, amit az okoz, hogy hatalmas rajtad az a  terhelés. Rengeteg energiádat fekteted az új tevékenységbe, és gyakran  olyan dolgokat csinálsz, amik a komfortzónádon erősen kívül esnek. Egy  jó darabig ezt remekül tudhatod kezelni, ám ahogy merülni kezdenek az  érzelmi és fizikai raktáraid, túlterheltséget, stresszt, fáradtságot  kezdhetsz tapasztalni. Észreveheted, hogy az újdonságok helyett ismét  vágyni kezdesz a biztos, ismert dolgokra, a megszokott rutinokra és  mindenek felett a nyugalomra. Gyönyörűen jelzi a szervezeted, hogy pihenésre van szükséged.

Mi történik, ha nem veszel tudomást ezekről a jelzésekről?

 Változatlanul hajtod magad, és egyszer csak azt veszed észre, hogy  valami átkattan benned. Napról napra egyre kevesebb élvezetet találsz az  eddig imádott tevékenységben. A céljaid felé vágtatásból egy lassú séta,  majd kínkeserves vánszorgás lesz. Ha tovább hagyod mérgesedni a  helyzetet, akkor eljuthatsz arra a szintre, amikor már a hátad közepére  sem kívánod azt, amit eddig imádtál. Beüt az apátia, és az eddigi pozitív jövőképed átalakul valamivé, amit egyáltalán nem akarsz. Kiégtél, és most azon gondolkodsz, vajon vissza akarsz-e térni a régi elfoglaltságodhoz, vagy ideje lenne váltani valami egészen másra.

Szomorú ezt mind megtapasztalni, mind pedig máson látni. Elkeserítő abba  belegondolni, mennyi jó dologról maradunk le azáltal, hogy túlhajszoljuk magunkat. Sok elvesztegetett tehetség, érték és potenciál. Mit tehetsz, ha el szeretnéd kerülni a túlhajszoltság okozta kiégést?

Első lépésként vedd észre az utadba kerülő jelzéseket. Ingerlékenyebb vagy az utóbbi időben, mint szoktál lenni? Elkezdtél halogatni, függőségeket kialakítani, melyek abban segítenek, hogy pillanatnyi nyugalomra lelj bennük? Növekszik rajtad a teher?

Ebben a fázisban még megteheted, hogy tudatosan szüneteket, pihenőidőket  építesz be magadnak a mindennapjaidba. Egy-egy óra, vagy akár heti egy egész nap, amit  amunkádtól távol töltesz, felfrissít. Ekkor lesz időd  rendszerezni a gondolataid. Kiértékelni, mi az, amit még érdemes  csinálnod, és mi az, amit inkább hagyj el. A pihenés legalább olyan  fontos része a kiválóvá válásnak, mint maga a munkavégzés.

Ha már előrehaladottabb állapotban vagy, és azt is nehezedre esik  elvégezni, amit eddig nevetve megcsináltál (vagy egyenesen képtelen vagy  rá), akkor érdemesszakemberhez fordulnod. Valakihez, aki segít  rendszerezni a gondolataid. Ilyen lehet egy tanácsadó, egy coach aki  támogatód lehet abban, hogy meg tudd több oldalról vizsgálni a  helyzetet, amiben vagy. Végigkísér téged azon a változáson, amire  jelenleg nagy szükséged van. Ezáltal újult lendülettel, észszerű  terhelés mellett visszatérhetsz a munkádhoz.

Ha a kisebb változtatások már nem segítenek, támogat abban, hogy meghozd  azt a döntést, hogy váltasz valami másra. Így ahelyett, hogy még tovább  hajszolnád magad, lehetőséget kapsz arra, hogy valami egészen újba  kezdj. Valamire, ami feltölt, amit ismét élvezni tudsz.

Keress bizalommal!

Szeretnél segítséget a kiégés elkerülésében? Esetleg már azon a ponton  vagy, hogy váltanod kell, de fogalmad sincs, milyen irányba indulj?