Válj kiválóvá a céljaid megvalósításában!

A célkitűzés, a vágyak valósággá formálása egyidejű az emberiséggel.  Biztosan sokat olvastál már erről a témáról. Én is nagy „rajongója”  vagyok, sőt már írtam egy bejegyzést ezzel kapcsolatban azoknak, akik  most ismerkednek a témával.

Legyen a célod pontos, mérhető, rajtad múljon a megvalósítása stb. Nagyon is érdemes figyelembe venned ezeket a kritériumokat annak  érdekében, hogy képes légy a jelenlegi „A” pontból a kívánatos „B” pontba jutni. Van azonban még egy fontos dolog, amit érdemes megfontolnod.

Nagy hatással volt rám az a megközelítés, amelyet Dr. Jordan Peterson a 12 szabály az élethez c. könyvében fejtett ki. Azt vallja – bizonyos szempontból – az emberiség öntudatra ébredése akkor történt meg, amikor felismertük, hogy azáltal, ha egy számunkra fontos, értékes dolgot feladunk a jelenben, azzal többszörös jutalmat biztosítunk maguknak a jövőben. Kicsit olyan ez, mintha egyezkednénk a jövőbeli önmagunkkal.
“Figyelj! Én MOST lemondok bizonyos azonnali kielégülést biztosító kellemes élményekről, hogy a jövőben ennek a sokszorosát élvezhessem”. Ez nem más, mint a késleltetett jutalmazás koncepciója. Az áldozat intézménye.

Egy érdekes kísérletet született ezzel kapcsolatban a Stanford Egyetemen. Gyerekeket ültettek le egy szobában, ahol az asztalon hagytak egy szem mályvacukrot. A kísérletet vezető felnőtt azt mondta, hogy most kimegy, és ha a gyerekek nem eszik meg a cukrot, amíg visszajön, akkor kapnak még egyet.

A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy azok a gyerekek, akik ellen tudtak állni a kísértésnek, és megvárták azt, hogy a kísérletvezető felnőtt visszajöjjön sok szempontból sikeresebbek lettek az életben azoknál a társaiknál, akik elfogyasztották az édességet. Többek közt jobban teljesítettek az iskolában és egészségesebb életet éltek, mint azok a társaik, akik megették a cukrot.

Érdemes elgondolkodnod azon, hogy mi te mennyire tudsz ellenállni a kísértésnek. Vajon vonzóbb-e számodra az azonnali kielégülés, mint a jövőbeli jutalom?

Ha rendszeresen az azonnali kielégülést választod, akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy vajon eredményesen egyezkedsz-e a jövőbeli éneddel. Vajon hogy tudnád kívánatosabbnak látni a jövőbeli jutalmat a mostani élvezeteknél? Hogyan kéne azt átalakítanod, újragondolnod, hogy úgy érezd, érdemes a jelenben áldozatokat hozni egy szebb jövőért.

Ha ezt kellően jól csinálod, azt fogod észrevenni, hogy sokkal fontosabbá válik számodra a célod, mint az, hogy a jelenben minden
élvezetet maradéktalanul megélj.

Keress bizalommal!

Szívesen vennéd, ha segítene valaki abban, hogy a számodra lehető legvonzóbb célt sikerüljön kialkudnod önmagaddal?