Bizalomépítés

A BIZALMAT NEM MI VÍVJUK KI, HANEM A TÖBBI EMBER DÖNT ÚGY, HOGY MEGBÍZIK BENNÜNK. ADJ NEKIK OKOT ARRA, HOGY NE ELLENED, HANEM MELLETTED DÖNTSENEK.

Ha bizalom nincs, semmi nincs. Nem is gondolnánk, milyen igaz ez a mondás egészen addig, míg meg nem tudjuk, hogy Magyarország lakosságának több, mint 60%-a retteg attól, hogy bizalmatlan viszonyokba kerül. Számukra a bizalmatlanság, a megbízhatatlanság egyenlő a kiszámíthatatlansággal és a veszéllyel. Ha ez így van, mit tehetünk a bizalom építésének érdekében?

Tudatosan bizalmat építeni az egyik legnehezebb készségek közé tartozik, hiszen rendkívül nagy odafigyelést igényel a részünkről. Különösen igaz ez az üzleti életben. Sok ügyfél bizalmatlan, ha megtudja, hogy valamit árulunk. Vannak, akik nyugtalanságukban folyamatosan azt keresik, mivel akarják őket átvágni, megvezetni, és nekünk ezt a félelmüket tudomásul kell vennünk.

MI A MEGOLDÁS?

A megoldás az, ha segítünk eloszlatni az ügyfeleink félelmeit azzal, hogy őszintén kommunikálunk velük és amennyire csak tudunk, rájuk hangolódunk. Osztatlan figyelmet biztosítunk nekik, és valóban segíteni akarunk. Segítünk nekik megfejteni, mire van szükségük, és támogatjuk őket abban, hogy ezt megszerezzék. Ezáltal kiépül kettőnk közt egy bizalmi híd, és az ügyfél szívesen fog tőlünk vásárolni a jövőben. Ha elégedetté tesszük, szívesen ajánl bennünket tovább az ismerősei körében.

A másik emberre való mély ráhangolódás elengedhetetlen a bizalom kiépítésében. Milyen eszközök állnak ehhez a rendelkezésünkre?

 

  • Fejtsd meg a téged körülvevő emberek „bizalomba fogadási” stratégiáját. Minden emberre jellemző, hogyha a megfelelő dolgokat hallja, látja, tapasztalja valakiről, akkor öntudatlanul a bizalmi körébe fogadja.

 

  • Tanuld meg, mire figyelj a másik kommunikációjában ahhoz, hogy meg tudd fejteni a legmélyebb szükségleteit. Ha ezeket ismered, rá fogsz tudni hangolódni, ő pedig megbízik majd benned.

 

  • Tudatosan figyeld meg, más emberek hogyan érzékelik a külvilágot. Mik azok a dolgok, amik fontosak, és mik azok, amik említésre sem méltóak a számukra. Elengedhetetlen ez a tudás ahhoz, hogy az ő érdekeiket és céljaikat szem előtt tartva tudj eladni valamit.

 

  • Ismerd meg a különböző személyiségtípusokat. Kivel állsz éppen szemben? Egy olyan emberrel, aki imádja az új ötleteket? Esetleg valakivel, aki különlegességekre harap? A biztonsága megteremtése a legfontosabb a számára? Érdemes ezzel tisztába kerülnöd, hiszen apró információmorzsákból is fontos következtetéseket vonhatsz le azzal kapcsolatban, hogyan működik az az ember, aki veled szemben áll.

Események

Bejegyzéseim

A te szakmádban is fontos a bizalomépítés?!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, és tudj meg többet a Tudatos bizalomépítés tréningünkről!